De eendjes

Kamille is een Indische loopeend, permacultuur eend of wordt ook wel flesseneend genoemd. Ze is geboren in het voorjaar van 2016.
Na uitgevlogen te zijn, heeft ze een half jaar haar leven gedeeld met een ganzerik. Toen de ganzerik niet meer te hanteren was, heeft de fokker van Kamille, zich over Kamille en de ganzerik ontfermt, op zoek naar een nieuw forever-plekje voor de twee.
Ik hoopte dit de twee te kunnen bieden, voor Kamille is dit gelukt, zij leeft nu samen met Dille en Basilicum. Een gouden driehoek.
Helaas, lukte het me niet, om het gedrag van de ganzerik zo te veranderen, dat onze andere gezinsleden zich in zijn aanwezigheid op hun gemak voelden. Aangezien dit onze regel, ‘artikel 1’ is, ‘leven en laten leven’, heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om voor de ganzerik een nieuwe plek te zoeken. De nieuwe plek was vrij snel gevonden, maar het was wederom niet een forever-home. Ik heb het losgelaten en hoop, dat de ganzerik zijn plek alsnog gevonden heeft.
Twee van die schattige pluizenbollen zijn snel aangeschaft, maar ‘bezint eer ge begint’, want een ganzerik gekoppeld aan een vrouwelijk dier, gaat vaak niet goed. De ganzerik zal de rol van beschermer op zich gaan nemen, wat mooi is, maar totaal niet leefbaar voor de andere gezinsleden. Daarnaast is de combinatie ganzerik en eend één, die je niet moet willen, omdat wanneer de ganzerik de eend dekt er een kans bestaat, dat de eend het op een dag niet kan na-snateren. Andersom kan wel.
Kamille heeft ons al heel wat lekkere mooie mintgroene eitjes gegeven.

Basilicum is net als Kamille een Indische loopeend en ook geboren in het voorjaar van 2017.
In mijn poging om de ganzerik aan Dille te koppelen, is Basilicum in ons leven gekomen en heb ik Basilicum geprobeerd aan Kamille te koppelen. Dit is pas gedeeltelijk gelukt, nadat de ganzerik was verhuisd. Kamille en Basilicum zijn een koppeltje, maar het komt soms nog voor, dat Kamille naar Dille toeloopt om gedekt te worden. Dille die dan een beetje in paniek raakt, vergeet dan even dat ze een gans is en doet een soort poging om Kamille te dekken.
Basilicum is een rustige lieve woerd, die heel gek is op zijn vriendinnetjes.

In 2016 hebben Kamille en Basilicum een dochter gekregen. We noemen haar Oregano.

Helaas is in 2018 Kamille overleden. Oregano heeft diezelfde zomer dat Kamille is overleden, de eieren van haar moeder uitgebroed. Op dit moment bestaat het eenden-gezin uit Basilicum, Oregano, Kervel en Komijn.