Categorieën
Hormonen Schadelijk Vachtverzorging

De voor- en nadelen van sterilisatie en castratie

De voor- en nadelen van sterilisatie en castratie

Veel honden worden tegenwoordig gesteriliseerd, als men niet de bedoeling heeft ermee te gaan fokken. Veelal worden de voordelen hiervan uitgebreid vermeld terwijl men over de nadelen veel minder hoort. In landen als de Verenigde Staten wordt het als “goed huisdier eigenaarschap”gezien, om de hond zo snel mogelijk te castreren of steriliseren.Er blijken zowel voor- als nadelen te zitten aan steriliseren en castreren, op het gebied van de gezondheid van de hond. vooral bij reuen is voor castreren geen gezondheidsreden te geven, die echt hout snijdt. Veelal wordt gewezen op de kans op teelbalkanker, maar de kans dat een hond dit krijgt is heel klein. Wel is er een significant kleinere kans op prostaat problemen( uitgezonderd prostaat kanker) en op problemen met de anaalklieren. Maar de negatieve effecten kunnen veel groter zijn. Zo blijkt de kans op botkanker veel groter te zijn bij reuen, die op heel jonge leeftijd “geholpen”worden. Ook is er een grotere kans op negatieve reacties op inentingen, een grotere kans op botproblemen en natuurlijk de grote kans op dik worden. De kans op prostaat kanker is zelfs vier keer zo groot bij gecastreerde reuen. Daar staat tegenover dat dit een zeldzame ziekte is. Minder als 0,6 % van de reuen krijgt er last van.

Voor teven is het allemaal nog veel complexer. Aan de positieve kant, reduceert de kans op baarmoeder ontsteking tot bijna nul, terwijl intacte teven een kans van zowat 1 op 4 hebben, om het te krijgen. Baarmoeder ontsteking is de doodsoorzaak, van ongeveer 1 % van de niet gesteriliseerde teven. Teefjes, die voordat ze 2,5 jaar oud zijn, worden gesteriliseerd hebben een veel kleinere kans op tumoren aan de tepels. Dat is de meest voorkomende kwaadaardige tumor bij teven.

Aan de negatieve kant blijkt steriliseren op jonge leeftijd heel sterk de kans op botkanker te vergroten. De kans op negatieve reacties op enten en botproblemen komen ook bij teven voor. Bovendien is er een grotere kans op ontstekingen aan de urineleider en aan de vagina. Tussen de 4 en de 20 % van de teven, afhankelijk van het onderzoek, krijgt last van incontinentie. Veel teven worden dikker.

Of je een hond moet laten castreren of steriliseren hangt heel erg van de hond af. maar uitsluitend uit gezondheidsoverwegingen is het niet altijd gunstig.

Overgenomen uit de Poedelvaria, bron: internet.