Honden en winterse koude

De meteorologische winter is begonnen.
Vroeger waren onze honden voorbereid op de koude van dit seizoen. In de herfst verhaarde de vacht en naarmate het kouder werd, ontstond er een heerlijke warme winterjas.
Ze leefde vaak buiten, in een schuur of bijkeuken en om te kunnen overleven hadden ze die winterjas echt nodig. Door de manier van ‘huisvesting’ kreeg de vacht de mogelijkheid zich te ontwikkelen zodat deze een goed isolerende en waterafstotende werking had.
Integenstelling tot vroeger leven onze honden veelal binnen, heerlijk bij ons, naast de verwarmde ‘kachel’ in onze super geïsoleerde huizen.
Een logische gevolg van deze manier van leven is dat de vachten van onze honden zich niet ontwikkelen of in het ieder geval veel minder ontwikkelen en geen dikke winterjassen vormen.
febr. 2008 105Met name oudere honden en honden die aan de lijn lopen, hebben daarom extra bescherming nodig. Zij bewegen minder of indien ze aan de lijn lopen kunnen zij zich minder bewegen. De kans dat ze ziek worden is groot doordat ze kouvatten en/of dat ze spier-, en gewrichtsproblemen ontwikkelen. Tenslotte lopen wij in de winter ook niet zonder jas naar buiten.
Een ander aandachtspunt is de ‘voeten’. Door de pekel, die we gebruiken om onze stoepen, paden en wegen begaanbaar te houden, kunnen er kloven in de kussentjes ontstaan. Dit is uiterst pijnlijk en doordat de zooltjes kapot zijn, kan dit tot ontstekingen leiden.
Naast de enorme variatie in hondenjassen, zijn er ook tal van soorten hondenschoentjes. De schoentjes kunnen voorkomen dat de pekel de kloven kan veroorzaken. Een fijne bijkomstigheid voor langharige honden is, dat de schoenen ervoor zorgen dat er geen sneeuwballetjes in de vachten van de honden komen.