Poedel, Doodle en andere knipvachten

Als Dwergpoedelfokker en exposant van hondententoonstellingen ken ik alle ins en outs van de vacht van de Poedel en hierdoor ook van de van oorsprong halve genetische Poedel, de Doodle en andere honden met knipvachten.
Het is raadzaam om een Poedel of Doodle elke 2 weken te wassen, hierna droog te blazen/föhnen, te borstelen en te kammen en iedere 6 tot 8 weken voor een volledige trimbeurt naar de trimsalon te brengen. Mits je hond niet zwemt en niet natregent, kom je op deze manier een heel eind met de vachtverzorging. Zwemt je hond wel of is hij/zij natgeregend dan zul je hem/haar iedere keer moeten droogblazen/föhnen, borstelen en kammen om klitten en vilten te voorkomen. Klitten en viltplekken zijn pijnlijk en kunnen daarnaast voor huidirritaties zorgen, zoals hotspots, korstjes, jeuk ed.

Er zijn Doodle-verzorgingpakketten te koop. Hieronder 2 links:

Doodle-pakketten

Doodle-pakketten

WANNEER VOOR HET EERST NAAR DE TRIMSALON?

Het is écht belangrijk dat een pup er aan went om getrimd te worden. Het is iets dat zijn/haar hele leven elke 6 tot 8 weken terug zal keren.
Mijn eigen gefokte puppy’s gaan rond de 4 weken voor het eerst in bad en snuitjes, voetjes, buikjes en staartjes worden dan geschoren, nageltjes geknipt en haren worden uit de oortjes geplukt. Mijn visie is dus ook hoe eerder ze in de trimsalon komen, hoe beter het is. (Wacht wel zeker een week, nadat je de pup in huis hebt, met een bezoekje aan de trimsalon. Een verhuizing is voor een pup een hele verandering, die de nodige stress met zich meebrengt. ) Het is afhankelijk van de pup wat er de eerste keer gedaan zal worden. Als een pup erg onder de indruk is, komt hij/zij alleen even gezellig langs en zal ik naast het kennismaken met de pup verder niets doen. De pup kan wennen aan de geuren en geluiden in de trimsalon. Is de pup meer op zijn/haar gemak, dan wordt de pup gewassen, geföhnd en de nageltjes worden geknipt. Voor een verdere behandeling van de vacht maak je een vervolg afspraak.

De puppy-trim duurt maximaal een uurtje.

EERSTE COMPLETE TRIM-BEHANDELING op een leeftijd van 5 á 6 maanden. Je pup is nu wat ouder.
Je hebt thuis regelmatig je pup geborsteld, gekamd en gecontroleerd op klitten. De eerste tijd zal dit dagelijks zijn om de pup goed te laten wennen aan de handelingen. Probeer waar mogelijk het borstelen, kammen en droogblazen/föhnen op een tafel te doen en ga er zelf bij zitten. Dit is voor beiden relaxter en hierdoor is de kans kleiner dat de pup de behandeling als vervelend zal ervaren.

Je pup kan op deze leeftijd iets langer op tafel staan, de vacht is nu al vrij lang, het is tijd om deze wat in te korten. Ook met het oog op de vachtwisseling die rond deze leeftijd begint, is dit een goed moment voor de eerste complete trim-behandeling. De puppy-vacht maakt langzaam plaats voor de volwassen-vacht. De vacht is over het algemeen dan moeilijk te onderhouden, dagelijks onderhoud is weer aan de orde, totdat deze periode voorbij is (dit kan tot een leeftijd van 1 1/2 jaar duren).

WAAROM NIET TE LANG WACHTEN?
Stel dat je met je 9 maanden oude puber voor de eerste keer naar de trimsalon komt, dan is de vachtwisseling al in volle gang. Ondanks dat je volop hebt geborsteld en gekamd, zitten er klitten en viltplekken in de vacht, die je mogelijk in eerste instantie over het hoofd hebt gezien en er al snel niet meer uit kreeg.
DIT IS DE REDEN WAAROM VEEL DOODLES  ZO KORT (KAAL) GESCHOREN MOETEN WORDEN!
Resultaat:
Slechte ervaring; 
Voor jou, voor jouw pup, en voor mij!

Wil je geen onderhoud aan je Poedel, Doodle of andere kniphond, houdt de vacht dan kort.