Herkomst: Oostelijk Afrika
Levensverwachting: 7 tot 10 jaar.
Formaat:10 tot 15cm (huisje)
Agaatslakken zijn leuke huisdieren ook voor kinderen. De slakken zijn makkelijk te houden en hebben niet veel ruimte nodig. Door de verzorging van de slakken ontwikkelen kinderen net als met andere huisdieren hun verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het heel rustgevend om naar de slakken te kijken.
Huisvesting: Geef de dieren een ruim terrarium. Deze grote slakken hebben een terrarium nodig van plusminus 50 x 30 x 30cm voor 3 slakken. Op de bodem komt een laag van 5 tot 10cm niet bemeste aarde, zaai- en stekgrond. Bark is een goed alternatief omdat dit goed vocht vasthoud zodat je wat minder hoeft te sproeien. Zet er een ruime waterbak in. Ze vinden het fijn om een ‘’bad” te nemen en drinken er ook uit. Verder is een schuilplaats in de vorm van een grote bloempot, een stuk hout en plastic planten aan te bevelen.
Temp./ luchtvochtigheid: Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 20 graden komt, het lekkerste vinden ze het rond de 26 graden. Dan krijg je regelmatig eitjes en jonge slakjes. Als het terrarium op een warme plaats in huis staat (tussen 20 en 25¤C) is extra verwarming niet nodig. Als het terrarium op een koelere plaats staat is een warmte mat onder een deel van het terrarium verstandig(maximaal ¾ van het terrarium, houdt er dan rekening mee dat op de plaats waar de warmte mat onder het terrarium ligt de bodembedekking niet meer dan een paar cm mag bedragen om te voorkomen dat het glas van de bodem van het terrarium barst).Omdat de dieren op de bodem van het oerwoud leven is verlichting in de bak niet nodig en zelfs gevaarlijk. De dieren kunnen er zich aan branden. Een speciale warmte lamp erboven kan altijd mits het licht niet te fel is.
Verzorging: Het is verstandig om elke dag de groente en het water te verversen,het terrarium te sproeien en de poep weg te halen. Mocht je een dag weinig tijd hebben dan is het niet erg om de poep te laten liggen. 1of 2 keer per week de ruitjes met een nat stuk keukenrol schoonmaken. Ongeveer één keer per maand het hele terrarium leegmaken en goed schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen te gebruiken omdat deze voor de dieren schadelijk zijn
Voeding: De voeding van Agaatslakken bestaat hoofdzakelijk uit groenten zoals andijvie, verschillende sla soorten, witlof, komkommer, tomaat en courgette. In de zomer kan ook paardenbloem, klaver enz. worden gegeven. Het is vaak proberen wat ze lekker vinden(laat het groenvoer niet langer dan een dag in het verblijf liggen, je hebt namelijk zo fruitvliegjes in je terrarium). Je kunt kippenlegkorrels geven. Ze groeien hierdoor goed. De dieren hebben een constant aanbod van calcium nodig voor het opbouwen van hun huisje. Het simpelste is om sepia (inktvisschild) te geven.
Voortplanting: De voortplanting bij Agaatslakken gaat heel eenvoudig als je de dieren goed verzorgd. Agaatslakken zijn tweeslachtige, dat wil zeggen dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Ze kunnen zichzelf niet bevruchten, om jongen te krijgen zijn minimaal twee slakken nodig. Tijdens de paring waarbij de slakken aan elkaar gekleefd lijken, wordt er een pakketje met zaadcellen in de nek van de partner ‘’geschoten’’. Je kunt dit zien als een wit slijmerig ‘’pijltje’’ de zogenaamde love dart. Als de Agaatslak eieren gaat leggen graaft ze zich in en blijft daar ongeveer 24 uur totdat alle eieren zijn gelegd. Ze kunnen tussen de 10 en 200 eieren per keer leggen. Hoe groter ze zijn hoe meer eieren ze leggen. De eieren zijn doorzichtig en 4mm groot en komen meestal na twee of drie weken uit. Onder echt vochtige en warme temperaturen komen de eieren al na 8 dagen uit. Als de jongen worden geboren blijven ze nog ongeveer een week onder de grond, ze eten dan hun eierschaal op wat hun huisje versterkt. Haal de eieren na het leggen het liefst bij de ouders weg zodat de eieren/jongen niet beschadigen bij het verzorgen van de grote dieren.
Problemen en ziekten: Hierover is weinig tot niets bekend. Soms gebeurd het dat een slak zich terug trekt in zijn huisje en dat er een vlies over de onderkant van het huisje zit. Dit komt doordat de temperatuur te laag en/of het terrarium te droog is. Je kunt dit oplossen door de omstandigheden te verbeteren. Om de slak weer wakker te krijgen moet je hem in een schoteltje lauw water leggen, na een uurtje is de slak hopelijk weer wakker. Sproei het terrarium dan vaker en zorg voor een hogere temperatuur. Een goede hygiëne is de beste remedie om de dieren gezond te houden. Wees voorzichtig bij het oppakken van de slakken die nog groeien. Aan de rechtervoorkant is het slakkenhuis zacht dit is het groeipunt. Als dat beschadigt vergroeid het slakkenhuis. Mocht een slak vallen en er zit een barst of gat in het slakkenhuis, dan groeit dit meestal snel weer dicht. Zorg dan wel dat er ruim voldoende sepia in het terrarium ligt.
Bron: www.huisdieralshobby.nl, door Paul uit Dronten
JE WILT GRAAG AGAATSLAKKEN EN WAT DAN…
Je hebt net alles over Agaatslakken gelezen, over hun huisvesting, verzorging, voeding, enz. En je bent tot de conclusie gekomen dat de Agaatslak jouw ultieme huisdier is.
Wat heb je dan allemaal nodig voor je de slakken in huis haalt.
Voor drie slakken heb je nodig:
Terrarium 50x30x30
Warmtemat 2/3 van de oppervlakte
Thermostaat/ thermometer
Verlichting
Bark
Terracottabloempotten/ schuilplaats
Boomstronk
Planten
Waterbak
Etensbak
Voorraadpot kippenlegkorrels
Kippenlegkorrels
Sepia
Plantenspuit
Bakje voor je slakken als je ze verschoont
Schepje
Afwaskwast om spulletjes schoon te maken
Twee doekjes + bakje voor het schoonmaken van je terrarium