Categorieën
Voeding honden

Brok & Blik vs Rauw vlees

 

Brok & Blik

Rauw vlees

DarmfloraNiet optimaal, doordat de voeding steriel is. Sommige brokken bevatten wel probiotica, maar dat is minder goed dan rauw vlees.Rauw vlees bevat de nodige bacteriën voor een gezonde darmflora. Dit is bevorderlijk voor de algehele weerstand.
Parasieten en ziektekiemenParasieten zoals wormen en ziektekiemen zoals van salmonella overleven makkelijk.Door rauw vlees wordt het maagzuur zo zuur dat parasieten en ziektekiemen die via voedsel binnenkomen minder kans hebben.
GebitRisico op tandsteen, doordat het zetmeel in de brok en slechte blikvoeding achterblijft op de tanden. Zeker bij blikvoer een groot risico op tandsteen.Wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd.
AnaalklierenVerhoogd risico op anaalklierproblemen, doordat de ontlasting te slap is om de anaalklieren te legen.Weinig risico op anaalklier-problemen bij een goed menu. Doordat de ontlasting stevig is, worden de anaalklieren uitgedrukt.
Vieze geurtjesRisico op vieze geurtjes, doordat verhit voer en verkeerde ingredienten zorgen voor afvalstoffen. Ontgifting via huid en andere organen zorgen voor bv stinkende vacht en winderigheid.Minder risico op vieze geurtjes, doordat er minder afvalstoffen zijn. Maar ook gezonde honden laten wel eens een windje.
VachtDoor de afvalstoffen die ontstaan bij het eten van blikvoer of brok, kan de vacht wat dof worden of overmatige rui ontstaan.Velen merken dat de vacht bij de overstap naar een compleet rauw menu mooier wordt.
OntlastingOmdat er een groot gedeelte niet wordt verteerd en doordat het niet een natuurlijke samenstelling is, worden de drollen vaak groot en slap.Er is minder ontlasting, en deze is opraapbaar (bij een goed menu). Ook wordt er meestal minder vaak gepoept.
Pup en groeienVerhoogde kans op groeipijnen en botproblemen door onnatuurlijke calciumbron.Verlaagd risico op groeipijnen, door gebruik van natuurlijke calciumbron (bot). Let op, sommige kvv-merken gebruiken een onnatuurlijke calciumbron.
MoeiteWeinig: brok/blik uitzoeken, kopen en elke dag twee keer voeren.Bij kvv weinig: merk(en) uitzoeken, kopen en elke dag vlees ontdooien en 1 of 2 keer per dag voeren. Bij zelf samenstelling meer werk: inlezen, menu opstellen, leveranciers zoeken, portioneren en elke dag vlees ontdooien en voeren.
VoedselallergieKomt relatief vaak voor. Voedselallergie is lastig op te lossen met brokvoeding.Komt ook af en toe voor, vaak goed op te lossen met eliminatiedieet.
OrganenDoor de verhitting, de vele koolhydraten (brok) en de synthetische toevoegingen worden de organen meer belast. Zo moeten er enzymen aangemaakt worden voor de vertering van koolhydraten en de ontgiftingsorganen moeten heel hard werken om de afvalstoffen af te voeren.Organen worden minimaal belast door een natuurlijke voeding. Het minst belastend voor de organen is een voeding zonder granen, zonder synthetische toevoegingen (synthetische vitamines en mineralen) en biologische organen (in ieder geval lever en nier)